Găndacii de bucătărie sau librăcile
Gândacii
de bucătărie sunt nişte insecte primitive , care
mai sunt cunoscute şi sub numele de „libărci”. Ei au o constituţie primitivă a corpului, ce s-a schimbat foarte puţin în ultimele 350 de milioane de ani. Corpul
lor este aplatizat dorsoventral, ceea ce le permite accesul în fisuri, crăpaturi şi găuri înguste. Ei posedă trei perechi de picioare bine dezvoltate, cu
ajutorul cărora se pot
deplasa foarte rapid. Gândacii de bucătărie sunt
de altfel printre cele mai agile insecte. Aripile lor s-au redus parţial şi cele mai multe specii şi-au
pierdut capacitatea de a zbura. Ei au două antene lungi, compuse din mai multe segmente. Pe partea
posterioară se află două apendice specifice, numite „cerci”. Masculii mai au încă două apendice între cerci, aşa numitele „styli” . Gândacii
suferă o metamorfoză hemimetabolă, ceea ce înseamnă că
indivizii în toate stadiile de larvă
se aseamănă gândacului matur. Nu există stadiu de pupă, unde să se realizeze metamorfoza corpului. În toată lumea se cunosc aproximativ 3500 specii de
gândaci de bucătărie, iar cele mai multe specii se găsesc în zonele tropicale si subtropicale.
Majoritatea gândacilor trăiesc
în natură şi sunt
complet independenţi de
aşezările
omeneşti. Numai 1% din specii sunt dăunătoare
omului. Cei mai răspândiţi în Europa de Est şi centrală sunt gândacul roşu de bucătărie
(Blattella germanica), şi gândacul negru de bucătărie,
numit şi gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis). Alţi dăunători mai
rar întâlniţi în zonele
noastre sunt şi gândacul de bucătărie american (Periplaneta americana) şi
gândacul de mobilă (Supella
longipalpa).
Gândacul roşu de bucătărie (Blattella
germanica)
Aspect: 13-15 mm lungime; culoare galben — maronie; femelele sunt de
regulă mai închise la
culoare decât masculii; pe platoşa gâtului (Pronotum) ei au două dungi maro închis. Partea posterioară a corpului femelelor este lată şi rotunjită la spate, spre deosebire de cea a
masculilor; animalele adulte au aripi relativ bine dezvoltate, dar nu pot
zbura; se poate observa că
masculii, ce au o constituţie
mai uşoară, fac un
zbor planat; incapacitatea de a zbura este compensată de agilitatea gândacilor; ei au, ca toate
speciile din această
familie, două antene foarte
lungi şi un corp aplatizat, ce le înlesneşte accesul în cele mai mici
crăpături.
Biologie: gândacul roşu de bucătărie
este în general activ noaptea, pe timpul zilei rămânând ascuns. Gândacii stau ascunşi în
grupuri restrânse şi căutarea
ascunzătorilor se face cu
ajutorul unui feromon de agregare secretat prin excremente. Numai în cazul unei
invazii în masă pot fi văzuţi
ziua, ieşind din ascunzători.
Ei trăiesc între 100
şi 200 de zile. La o săptămână de la împerechere (copulaţie) apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie, care conţin chitină. O ootecă
are în medie 36 de ouă
şi este purtată de
femelă în jur de patru săptămâni
pe partea posterioară a
corpului, care îi asigură
lichidele şi substanţele
nutritive necesare. Ouăle
sunt relativ bine protejate în interiorul pachetelor de condiţiile nefavorabile din mediul înconjurător şi pot rezista chiar la temperaturi
de 22° C. Ele sunt protejate chiar şi împotriva insecticidelor. Femelele
expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în
apropierea unei surse de apă.
Larvele eclozează imediat
după expulzarea ootecilor
şi, în decursul a 2-3 luni, ajung la maturitatea sexuală. Din cauza duratei scurte a evoluţiei, specia se poate înmulţi foarte uşor şi repede în clădirile locuite de oameni.
Răspândire: Gândacul roşu de bucătărie
preferă mediile calde
şi umede. Temperatura optimă
este de 25-30° C. Sunt foarte răspândiţi în hoteluri şi medii ce ţin de gastronomie, în bucătării
de restaurante, cămine,
spitale, brutării, grădini zoologice, sere etc. Pe lângă acestea mai pot fi găsiţi
în case şi apartamente private. Ei pot ajunge în casele oamenilor cu
ajutorul transporturilor de alimente, când stau ascunşi în ambalaje. De la
o clădire deja afectată (de exemplu fabrică de alimente) gândacii se pot răspândi şi în vecinătatea acesteia.
Dăunător: Sunt tipici dăunători de provizii, materiale şi igienă. Fiind un omnivor tipic, gândacul roşu
de bucătărie se hrăneşte cu orice substanţă nutritivă de provenienţă
animală sau vegetală, care îi este accesibilă, de exemplu resturi din bucătărie
şi resturi de mâncare, dar şi hârtie, textile şi piele.
Alimentele infestate sunt compromise prin excremente, resturi de năpârlire, elemente predigerate şi secreţii ale glandelor salivare, ceea ce determină numeroase probleme de igienă şi prezintă un risc pentru sănătate.
Substanţele ce participă la contaminare pot provoca reacţii alergice la om. De la alergenii proveniţi de la gândacii roşii de bucătărie
pot apărea simptome de
astm. Numeroşi agenţi
patogeni (ai unor boli) sunt răspândiţi prin resturile şi fecalele gândacilor
datorită mobilităţii acestora. În guşa acestui gândac s-a
demonstrat prezenţa
bacteriei Salmonella, pe care o pot transmite şi la oameni. Studiile au arătat că gândacul roşu de bucătărie este
purtător al tuberculozei
şi anthraxului, precum şi organism — gazdă intermediară pentru nematozi. In întreprinderile agrare,
din cauză că gândacii transmit la vite agenţi patogeni ai diverse boli, se poate ajunge
la pierderi de producţie în
ceea ce priveşte produsele din lapte şi carne. Alimentele infestate
de gândaci capătă un miros neplăcut şi nu mai pot fi consumate sub nici
o formă de către om. Ele trebuie aruncate cât mai repede
posibil.
Prevenire: Să se acorde mare atenţie
curăţeniei, mai ales
în bucătărie. Nu trebuie lăsate mult timp alimente neacoperite sau
resturi de alimente. Resturile biodegradabile trebuie duse regulat în afara
casei şi aruncate. Crăpături şi găuri în pereţi sau podea, care ar putea servi drept cuib
şi loc de clocire, trebuie astupate. Să se facă
constant verificări, dacă există resturi alimentare prin casă.
Combatere: în
cazul unei invazii de gândaci dovedite, trebuie contactată o firmă
profesionistă, specializată
în combaterea dăunătorilor (firmă
de dezinsecţie). Pentru a se stabili proporţiile invaziei se instalează capcane adezive (de detectare) prevăzute cu substanţe de ademenire asemănătoare
feromonilor eliberaţi de
gândaci. Măsurile efective
de combatere constau în atragerea gândacilor cu momeală, respectiv pulverizarea insecticidelor de
contact asupra lor. De multe ori sunt aplicate ambele metode. O combatere
eficientă a gândacilor este
posibilă numai prin acţiuni continue de îndepărtare. O singură intervenţie este în orice caz sortită eşecului.